Regelmatig wordt er vanuit gegaan dat het vlees van het Rijnrund® biologisch is. Wouters wil dit volledig ontkrachten door te melden dat dit niet zo is. “Bij de biologischehouderij zijn er simpelweg voorschriften waar ik en mijn koeien zich totaal niet in kunnen vinden” weet Wouters te melden. Er zijn nogal wat regels in de biologische veehouderij die de gegarandeerd hoge kwaliteit negatief beïnvloeden. Het voornaamste is dat allerlei factoren beheerst moeten worden om de hoge kwaliteit te behalen. Als er in een weiland distels staan eet een koe daar omheen, de koe lust ze simpelweg niet. In de biologische teelt is het verboden om deze distels te verdelgen. Als dit niet gebeurt groeien de distels door en komen ze in het hooi terecht dat gewonnen wordt voor de koeien en komen de koeien dat onkruid de hele winter tegen in hun wintervoorraad hooi.
De productie van Rijnrund® wordt extensief bedreven. Dit houdt in dat het land niet meer dan 2x per jaar wordt gemaaid. Als er gemaaid gaat worden voor de hooi productie, dit gebeurt meestal begin juni, wordt er gemaaid met een maaimachine van maximaal 3 meter breed. Op deze manier kan Wouters de jonge vogels, fazanten en hazen goed in de gaten houden en wordt de nieuwe aanwas gewaarborgd.
|
Niet biologisch
|