De KrommeRijnstreek

De Kromme Rijn is een rivier in de provincie Utrecht. Tot in de Middeleeuwen was het de hoofdstroom van de Nederrijn. Door de afdamming in 1122 kreeg de huidige Lek deze functie. Nu is de Kromme Rijn een aftakking van de Nederrijn bij Wijk bij Duurstede. Ze volgt de oude loop van deze rivier, waarvan de huidige hoofdtak als Lek verder naar het het westen stroomt. De Kromme Rijn is circa 28 km lang.
De rivier meandert in noordwestelijke richting via Cothen, Werkhoven, Odijk en Bunnik naar Utrecht. Het water wordt via de stadsgrachten en -singels (Oudegracht, Nieuwegracht, Kromme Nieuwegracht, Drift, Plompetorengracht, Tolsteegsingel, Maliesingel, Wittevrouwensingel, Weerdsingel) verder geleid naar de Vecht, de Leidse Rijn (nabij Woerden overgaand in de Oude Rijn) en de Vaartse Rijn.


Kromme Rijn

Het Kromme-Rijngebied is landschappelijk zeer aantrekkelijk. Langs de rivier bevinden zich verschillende kastelen en landgoederen, zoals Amelisweerd, Ridderhofstad Rhijnauwen en Beverweerd.
Proef, beleef, ontdek en geniet in de Kromme Rijnstreek

Nergens zie je zoveel verschillende landschappen als tussen Utrecht en Wijk bij Duurstede en tussen Heuvelrug en Lek; in de Kromme Rijnstreek. Landgoederen van Amelisweerd in Bunnik tot aan de Langbroekerwetering in het oosten, forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in Houten en Bunnik, karakteristieke sfeervolle dorpen zoals Werkhoven, Schalkwijk, Cothen en Langbroek, en natuurlijk de afwisseling van weilanden en fruitboomgaarden. Daartussendoor slingert de Kromme Rijn, die je wandelend, op de fiets of in de kano kunt volgen. Waar je ook bent, je proeft, beleeft en geniet van de Kromme Rijnstreek!